Besök tandläkaren regelbundet

Regelbundna besök lönar sig. Det minskar risken för stora och dyra behandlingar. Innan tandläkaren påbörjar en behandling måste en undersökning göras. Det föreskriver Försäkringskassan.
Undersökningen innebär att vi letar efter hål och eventuella dåliga fyllningar som bör bytas ut. Vi ser även over ditt tandkött, tunga och gom. I vissa fall krävs också undersökning av käkled och tuggmuskulatur.
Vi röntgar för att få en heltäckande bild av din tandstatus. På Djäknepraktiken använder vi oss av den senaste digitala röntgentekniken, som gör att vi får upp bilderna direkt på en dataskärm. Digitala röntgenbilder får lägre stråldos och är mer miljövänliga.
Efter undersökningen ställer vi en diagnos och berättar för dig vilken tandvård som du är i behov av. Du får också ett kostnadsförslag.

Tandsten och karies
De allra vanligaste behandlingarna är borttagning av tandsten och lagning av hål (karies).
Är du rädd för tandläkaren?
 Lugn! Du är inte ensam om att vara det! Var tionde vuxen i Sverige lider mer eller mindre av tandvårdsrädsla. Det svåraste steget är ofta att ta den första kontakten med tandläkaren. När du väl har kontaktat oss, kan vi hjälpa dig att övervinna din rädsla. I våra mysiga lokaler är det lättare att slappna av.

Rotbehandling
När hålet i tanden har blivit så djupt att pulpan har skadats görs en rotbehandling. En rotbehandling kräver oftast fler ett besök hos tandläkaren. Vid det första tillfället avlägsnas all karies, sedan öppnas rotkanalen upp för att ta bort tandpulpan. Rotkanalen fylls sedan igen med ett bakteriedödande medel. Vid nästa besök fylls tanden med ett material som ersätter död vävnad När man rotfyllt en tand måste det även göras en kompositfyllning på tanden alternativt en krona.

Smärta i tuggmuskulatur, käkled och/eller spänningshuvudvärk?
Vi gör en utredning för att kunna ge dig den bästa behandlingen mot din kroniska eller akuta smärta. Vi ställer en diagnos och informerar dig om orsaken till just dina besvär. En vanlig behandling är en bettskena som hjälper till att avlasta käkleder och tuggmuskulatur.

Behöver du nya tänder?
Fasader, kronor, broar, proteser eller implantat. Det finns många olika sätt att ersätta skadade och förlorade tänder. Hos oss får du klara besked om vilka möjligheter det finns just för dig.

Vi har en specialist i käkkirurgi som kommer till oss ibland och installerar implantat. Därefter gör din tandläkare på kliniken broar eller kronor på implantaten.  Du får alltid ett kostnadsförslag och information om arbetsgången innan vi påbörjar behandling.

Skalfasader
Om du har missfärgade tänder, mellanrum eller fula fyllningar går detta att komma till rätta med, en skalfasad kan vara lösningen. Behandling med skalfasader är vävnadsbesparande och endast ett tunt lager av tanden slipas bort och ersätts med ett porslinsskal.

Tandkrona
Om en tand blivit ordentligt skadad eller om en stor del av den egna tandkronan är borta är en ny krona oftast det bästa alternativet. Man slipar till den befintliga tanden för att ge plats åt kronmaterialet. Den befintliga tanden blir sedan ett fäste för den nya kronan. Om det endast finns en liten bit kvar av den naturliga tanden kan man förlänga den med ett stift för att kronan ska kunna fästa. Man tar ett avtryck på tänderna och skickar avtrycket till tandteknikern som kan framställa den nya ersättningen. När vi fått den färdiga kronan/bron från tandteknikern kan vi sedan cementera fast den på den biten av tand som du har kvar. Nästan alltid görs kronorna helt i porslin.

Bro
Om du saknar en eller flera tänder kan en tandbro vara lösningen. De närliggande tänderna används som stöd och fäste för bron. Man kan även förankra tandbroar i tandimplantat. En tandbro kan omfatta allt ifrån två tänder till en hel käke. Broarna görs i zirkonia (ett material som är vitt) och porslin alternativt med en metall och porslin.

Proteser
En protes kan ersätta några eller alla tänder, och förlorat tandkött. Protesen kan patienten ta av själv till skillnad från en bro som sitter fast. Vi tillverkar hel- eller delproteser. Delproteser sätts fast i dina tänder. Om du förlorat alla tänder i en käke görs en helprotes Vi gör även proteser som faster på tandimplantat.
För att få en snygg protes krävs noggranna förberedelser. Protesen görs med hjälp av en avgjutning av din käke. Behandlingen sker i nära samarbete mellan patient, tandläkare och tandtekniker. Fram till färdig protes brukar det behövas fem besök på. Om du har protes krävs det lite övning för att tala och tugga obehindrat.